luni, 20 ianuarie 2014

Maitre Aurelian de pe Maitre.ro vorbeste despre Retetele Culinare

Retete Culinare Maitre.ro

Una dintre cele mai dificile lucrari ale unui bucatar, fie el amator sau profesionist este prezentarea unei Retete culinare. Desi mental apreciezi ca ai ajuns la sfarsitul firesc al prezentarii tale, atunci cand ajungi sa scrii ultimul cuvant din reteta preparatului, constati ca mai aveai inca atat de multe de spus, incat iti vine sa o iei de la inceput. Dar pana la urma, de ce sa prezinti “in extenso” o sama de Retete culinare? Internetul abunda de retete seci, prezentate succint, fara o poveste care sa te introduca in atmosfera bucatariei, in “tainele” preparatului. Ca sa povestim despre Retete culinare romanesti, despre uluitoarea lor complexitate si farmec, despre sufletul si imaginatia celor care zi de zi tin treaza gastronomia romaneasca, nu cred ca sunt suficiente cuvintele.

O Reteta culinara poate fascina! Atat ca si dimensiune tehnica, prin descrierea in amanunt a procedeelor folosite, cat si prin taina vorbei rostite, maiastru alcatuita, care te transporta in sufletul bucatarului, care te determina sa impartasesti fiorul “tigaii” sau de ce nu, emotia prepararii hranei pentru cei dragi.

Reteta culinara ramane dovada peste timp, ca nu suntem, din punct de vedere gastronomic, ai nimanui. Suntem aici de cel putin 2000 ani, iar acest aspect se observa in transcendenta si evolutia obiceiurilor noastre “de masa”, in Reteta culinara traditionala, in bulz-ul ciobanesc din vremi imemoriale, in ciorbele si tocanele autentic romanesti, asa cum le-am mostenit de peste timp. Pana la urma, in fiecare Reteta culinara, transpare legatura noastra cu pamantul care ne-a hranit, cat si cu bunul Dumnezeu care ne ingaduie pe acest pamant stramosesc, cu bune, dar mai ales cu rele.

Personal, incerc ca prin fiecare Reteta culinara sa fac o declaratie de dragoste neamului romanesc, sa aduc un tribut gastronomiei nationale, oamenilor care ma inconjoara, cititorilor mei si nu numai. Incerc cu puterile mele, sa ma alaturi atator condeie, care prin dragoste si efort, au transmis peste timp Retele culinare stramosesti, ode inchinate perenitatii romanismului si bunului Dumnezeu, caruia cu totii ii multumim si pe aceasta cale pentru “painea noastra cea de toate zilele”.

Tributul fiecarei Retete culinare se regaseste si in picaturile de sudoare de pe fruntea batranilor nostri, care, desi vitregiti de vremuri, continua sa mentina vie traditia culinara stramoseasca, se regaseste si in amintirea sfanta a mamei care pregatea masa familiala si nu mai apuca sa guste din bucate, dar are multumirea sufleteasca a indestularii copiilor si sotului.

Despre ce sa vorbesti mai intai, intr-o Reteta culinara in timpurile moderne, cand graba cotidiana ne “mana” cumplit de la spate, pentru a ne realiza fiecare visele, aspiratiile, dorintele intime. Cadem prin acest ritm trepidant de viata, in capcana consumerismului, in capcana hranei prost procesate, mancam de-a valma tot felul de Fast food-uri, care nu numai ca nu ne imbunatatesc viata, ci ne otravesc putin cate putin, in fiecare zi. Cati dintre noi mai stim, sa folosim belsugul de igrediente neaos romanesti, in avalansa de legume de “plastic” care ne inconjoara si ne sufoca zi de zi. Unde au disparut mancarurile traditionale, de care  tanara generatie nu mai are habar, aceasta avand mereu in fata ochilor ba Hamburgeri, ba McDonald’s, ba KFC, unde este fiorul mesei familiale traditionale, unde toata familia se strangea in jurul mesei. Aproape nimic din toate acestea nu mai exista, sacrificate fiind de ritmul vietii cotidiene.

Nu vreau sa fiu gresit inteles, nu militez pentru societatea patriarhala, unde femeia sta la cratita de dimineata pana seara, dar, chiar si in timpurile noastre, Reteta culinara romaneasca autentica, trebuie stiuta de fiecare, pentru ca peste ani, sa putem duce mai departe gastronomia nationala.
Sta in fiinta noastra nationala, sa petrecem toate evenimentele importante in jurul mesei, fie bucurie, fie intristare.

Acesta este motivul pentru care, dragilor, va indemn sa gatiti, sa gatiti romaneste, sa pastrati traditia mesei familiale autentic romanesti, sa invatati si sa duceti mai departe Reteta culinara autentica, orice am fi, oricat de ocupati suntem sau oricat de greu ne este la un moment dat.

S-aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu